DIY

VAUNULELU DIY

Kun on kerran päästy vauhtiin ei tätä käsityön tekemisen iloa saa enää sammumaan. Seuraavana olikin sitten vuorossa vaunulelun tekeminen. Olin jo pitkään ihastellut norsupehmoja vaunuleluissa ja löysinkin monia eri vaihtoehtoja, jotta sellaisen olisin itselleni saanut; Facebookin kirpputoreilla ihmiset myivät itsetekemiään vaunuleluja, samoin kirpparilla yksi kappale tuli vastaan. Päätin kuitenkin lähteä toteuttamaan ideaa itse ja nettihän oli pullollaan eri tasoisia ohjeita, niin suomeksi, ruotsiksi kuin englanniksi, kuvien kanssa ja ilman,  mutta mikään ei oikein täysin avautunut itselleni. Niinpä yhdistin niistä selkokielisen ohjeen, jolla myös tumpelo onnistuu (mitä nyt sormet on aivan vereslihalla ja purettuja mallikappaleita ehti valmistua kymmenen…). Lopputulos kuitenkin puhuu puolestaan ja olen tyytyväinen tuotokseen, joka on omannäköinen (kädenjälki tosiaan näkyy) ja juuri mieleinen omaan silmään. Hintakin jäi yhdelle vaunulelulle noin 10€ tienoille.

Itse valitsin työhöni Novitan kahta hieman eri paksuista lankaa, koska mieleisiä värejä ei täysin saman paksuisina ja samassa lankamerkissä löytynyt. Valkoiseen norsuun on käytetty Novitan cotton soft -lankaa ja harmaisiin Novitan cotton mercerized. Harmaata oli ehkä hieman helpompi työstää kuin valkoista, mutta valkoisella tehtynä norsu oli aavustuksen isompi, josta itse pidin. Toisaalta se toi työhön kivaa särmää, kun norsut eivät olleetkaan kaikki samankokoisia. Virkkuukoukku oli molemmissa norsuissa koko 3.

20170602_104555

Norsu virkataan pystysuunnassa peräpäästä kohti etupäätä, vartalo-osia virkataan 2kpl samoin korvia 2kpl ja lopuksi kaikki ommellaan käsin (tai miksi ei koneella) yhteen. Olen laittanut jokaisen riviohjeen perään sulkuihin montako silmukkaa työstä pitäisi kulloisenakin hetkenä löytyä. Ohjeissa olen käyttänyt myös lyhenteitä, siksi lyhyt käsityösanasto alkuun:

KJS = KETJUSILMUKKA

KS = KIINTEÄ SILMUKKA

VARTALO:

Aivan ensiksi: tee aloitussilmukka (netistä löytyy useita ohjeita kuvin ja videoin), itse tykkään käyttää tapaa jossa kierrän langan oikealla kädellä vasemman käden etusormen ja keskisormen ympärille. Laitan koukun näiden kierrosten alta ja vedän langan läpi.

1. kerros TEE 15 KETJUSILMUKKAA (https://www.youtube.com/watch?v=gAh7V9P4VLk havainnollistava ohje, Suuri Käsityö) JA KÄÄNNÄ TYÖ.

2. kerros TEE 2 KIINTEÄÄ SILMUKKAA TOISEEN KETJUSILMUKKAAN KOUKUSTA PÄIN LASKETTUNA. JATKA TEKEMÄLLÄ 13 KS (YKSI KS JOKAISEEN KJS:aan), LOPUKSI TEE YKSI KJS JA KÄÄNNÄ TYÖ. (15)

3. kerros (aloita työskentely aina ensimmäisestä kiinteästä silmukasta, älä tästä reunoihin lisätystä ketjusilmukasta) TEE 14 KS, VIIMEISEEN SILMUKKAAN TEE 2 KS, JONKA JÄLKEEN YKSI KJS JA KÄÄNNÄ TYÖ. (16)

4. kerros TEE 2 KS ENSIMMÄISEEN SILMUKKAAN, JATKA 15 KS, TEE LOPPUUN YKSI KJS JA KÄÄNNÄ TYÖ. (17)

5. kerros TEE 16 KS JA 2 KS VIIMEISEEN SILMUKKAAN. TEE KJS JA KÄÄNNÄ TYÖ. (18)

6. kerros TEE 2 KS ENSIMMÄISEEN SILMUKKAAN, JATKA 17 KS. TEE KJS LOPPUUN JA KÄÄNNÄ TYÖ. (19)

7. kerros TEE 18 KS JA VIIMEISEEN SILMUKKAAN 2 KS. TEE KJS VIIMEISEKSI JA KÄÄNNÄ TYÖ. (20)

8. kerros TEE 16 KS, SITTEN YKSI KJS JA KÄÄNNÄ TYÖ. (16)

kerrokset 9.-11. TOISTETAAN KERROKSEN 8. OHJETTA. (16)

12. kerros TEE 16 KS, 5 KJS JA KÄÄNNÄ TYÖ. (21)

13. kerros  TEE 1 KS TOISEEN KJS:aan KOUKUSTA PÄIN LASKETTUNA, JATKA TEKEMÄLLÄ 19 KS. KJS LOPPUUN JA KÄÄNNÄ TYÖ. (20)

14. kerros TEE 20 KS JA YKSI KJS. KÄÄNNÄ TYÖ. (20)

kerrokset 15.-17. TOISTETAAN KERROKSEN 14. OHJETTA. (20)

kerros 18. 14 KS, 1 KJS JA KÄÄNNÄ TYÖ. (14)

kerros 19. TOISTA KERROKSEN 18. OHJE. (14)

kerros 20. 14 KS, 7 KJS JA KÄÄNNÄ TYÖ. (21)

kerros 21. TEE 1 KS TOISEEN KJS:aan KOUKUSTA PÄIN LASKETTUNA. JATKA TEKEMÄLLÄ 17 KS. LOPUSSA VIRKKAA 2 KS YHTEEN, TEE SIIS KAVENNUS, JONKA JÄLKEEN TEE KJS JA KÄÄNNÄ TYÖ. (19)

kerros 22. VIRKKAA 2 KS YHTEEN, JATKA TEKEMÄLLÄ 17 KS ja 1 KJS, KÄÄNNÄ TYÖ. (18)

kerros 23. TEE 16 KS, LOPUSSA VIRKKAA 2 KS YHTEEN JA KATKAISE LANKA JA VEDÄ PÄÄ SILMUKAN LÄPI. (17)

Lopuksi päättele langanpätkät työhön. Tee vartalokappaleita kaksi saman ohjeen mukaan.

20170602_110612

KORVAT:

Aivan ensiksi: tee aloitussilmukka (netistä löytyy useita ohjeita kuvin ja videoin), itse tykkään käyttää tapaa jossa kierrän langan oikealla kädellä vasemman käden etusormen ja keskisormen ympärille. Laitan koukun näiden kierrosten alta ja vedän langan läpi.

Virkkaa 2 kjs ja käännä työ

1. kerros VIRKKAA 3 KS TOISEEN KJS:aan KOUKUSTA PÄIN LASKETTUNA. TEE YKSI KJS JA KÄÄNNÄ TYÖ. (3)

2. kerros VIRKKAA 2 KS JOKAISEEN SILMUKKAAN, TEE YKSI KJS JA KÄÄNNÄ TYÖ. (6)

3. kerros VIRKKAA ENSIMMÄISEEN SILMUKKAAN 1 KS JA TOISEEN SILMUKKAAN 2 KS. TOISTA TÄTÄ OHJETTA YHTEENSÄ KOLME KERTAA. TEE YKSI KJS JA KÄÄNNÄ TYÖ.

4. kerros VIRKKAA 2 KS JONKA JÄLKEEN 2 KS SAMAAN SILMUKKAAN. TOISTA TÄTÄ YHTEENSÄ KOLME KERTAA. TEE YKSI KJS JA KÄÄNNÄ TYÖ. (12)

5. kerros VIRKKAA 3 KS JONKA JÄLKEEN 2 KS SAMAAN SILMUKKAAN. TOISTA TÄTÄ YHTEENSÄ KOLME KERTAA. KATKAISE LANKA JA VEDÄ SILMUKAN LÄPI.

Lopuksi päättele langanpätkät työhön. Tee korvia kaksi kpl saman ohjeen mukaan (per norsu).

Ompele korvat kiinni norsujen oikeille puolille, tämän jälkeen laita norsut oikeat puolet vastakkain ja ompele vartalokappaleet kiinni toisiinsa. Jätä kuitenkin kolo norsujen kääntämistä ja täyttämistä varten.

20170603_083946

Kun norsut ovat käännetty (huom. ainakin itsellä kärsien kääntäminen vaati hieman apuvälineitä! kynää käytin itse mutta jokin muukin tylppä esine auttaa kääntämisessä) täytä ne vanulla ja tämän jälkeen ompele aukko kiinni.

 

Lopuksi pujotin norsujen läpi varovasti kumilenkin jonka olin leikannutt sopivaan mittaan omiin vaunuihin. norsujen väleihin pujottelin vielä puuhelmiä (itse käytin puunvärisiä, valkoisia sekä harmaita, hieman erikokoisia puisia helmiä). Lopuksi solmin kuminauhan päivin klipsit, joilla kiinnitys vaunuihin onnistuu yksinkertaisesti. Kaikki tarvittavat välineet löysin askarteluliikkeestä.

IMG_20170603_142721_589

LÄHTEET JA OHJEITA VIRKKAUKSEEN:

Suuri Käsityö https://www.youtube.com/user/SuuriKasityo

Molla Mills – Virkkuri (kirja)

http://www.kasintehtyajakaunista.fi/2016/10/96-norsu-vaunulelu.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s