lastenvaatteet

MINI STYLE FINLAND 3V

Mini Style Finland täytti viime viikonloppuna 3v. ja synttärijuhlat tarjosivat ryhmän jäsenille huimasti alennuksia ja kilpailuja synttärimeiningeissä! Monet lastenvaatemerkit ja -myymälät olivat lähteneet mukaan juhlistamaan (tätä myös mielipiteitä herkästi jakavaa) ryhmää. Mistä siis oikeastaan on kyse? Pelkästään pinnallisesta vouhotuksesta lastenvaatteiden ympärillä likaa ja sotkua pelkäävien äitien kesken vai ehkä sittenkin jostain ihan muusta?

Nykyaikana, sosiaalinen media tarjoaa paljon mahdollisuuksia. Se tarjoaa mahdollisuuksia verkostoitua samanhenkisten ihmisten kesken, jakaa ideoita ja saada vinkkejä muilta saman innostuksen/harrastuksen/kiinnostuksen jakavilta henkilöitä. Toki se myös antaa mahdollisuuden tuomita, kummastella, arvostella ja kauhistella…

Mini Style Finland on yksi facebookin monista ryhmistä siinä missä Koirat, Äitylit tai Suomen luonnonvalokuvaajat. Jokainen näistä ryhmistä on profiloitu omalle käyttäjäkunnalleen, usein vielä tietyin säännöin (koska niitä ryhmät vain vaativat toimiakseen, ainakin suurinosa). Kelle Mini Style Finland sitten on suunnattu todellisuudessa? Kerron asiasta nyt oman näkemykseni sekä olen haastatellut juttua varten myös ryhmän perustajana toiminutta Malinia, joka toimii edelleen ryhmässä ylläpitäjänä.

Itse liityin ryhmään varovasti, ihan hiljaa, ettei kukaan huomaa. Pyrin pysyttelemään taka-alalla etten vain sanoisi mitään tyhmää tai rikkoisi ryhmän sääntöjä. Tälläisen kuvan kun ryhmästä olin saanut, kun olin lukenut kriittistä kommentointia ryhmän suuntaan, että pitää olla tarkka mitä sanoo ja mistä tykkää – Niinpä ihan varovasti kurkin, mistä ryhmässä puhutaan ja ihastelin toisten postauksia. Jännitin, kuinka näin isoon ryhmään pääsee sisään ja saa suutaan auki ilman, että tulee lynkatuksi. Liian monta kriittistä ja negatiivissävytteistä ryhmää ja keskustelua sitä onkin raskausaikana tullut vastaan, joista olen kiireen vilkkaa joutunut eroamaan, etten hormoonihuuruissani ole itkenyt silmiä päästäni huomatessani, kuinka tässäkin asiassa olen selkeästi huono äiti (äitiys on myös yksi kestosuosikeista arvostelujen kohteena olevista teemoista sosiaalisessa mediassa). Mutta toisin kävi. Hurahdin. Ihan täysin. Eikä kukaan syrjinyt – päin vastoin – vastaanotto ryhmässä oli huikea.

On ihana huomata miten loistavan kohtaamispaikan ryhmä pystyy tarjoamaan juuri omassa aihepiirissään: lastenvaate muodissa. Ja lähes 8000 hengen ryhmässä vieläpä iloisessa, avoimessa ja kannustavassa ilmapiirissä. Ryhmässä saa loistavia vinkkejä lasten vaatetukseen liittyen, niin tyylistä kestävyyteen kuin vedenpitävyydestä muihin teknisiin ominaisuuksiin. Ryhmässä saa mitä parhaimmat tahranpoistovinkit, usein nappaa huikeimmat alekoodit ja mikä parasta, saa hömpöttää ihan “jonnin joutavilla” muoti- ja tyyliasioilla ilman kritiikkiä. Ja miksi sen tulisi olla kiellettyä ja kritisoitua! Ihanaahan se on monen sadan muun vanhemman (niin äitien kuin onneksi muutamien isienkin) kanssa odottaa uusia droppeja lempivaatemallistoista ja kertoa innolla mitä ihanaa sai tilattua lapsilleen itseään unohtamatta! Sitä vartenhan ryhmä juuri on? Ilman, että ketään tarvitsee innostuksensa vuoksi leimata pinnalliseksi tai huonoksi vanhemmaksi! Kuten ryhmän esittelytekstissä todetaan: “Tämä on vertaistukiryhmä kaikille laadukkaisiin lastenvaatteisiin hurahtaneille. Tämä on hyvänmielenryhmä, jossa autetaan toisia, jaetaan kokemuksia, kysytään neuvoja, ihastellaan toisten löytöjä, jännitetään tulevia droppeja ja kuolataan ihanien kuosien ja vaatteiden perään.” Arjen keskellä tämmöinen “hömppäily” on mielestäni tervettä ja ennen kaikkea piristävää!

Kysyin ryhmästä, sen syntyideasta ja profiilista myös ryhmän perustajalta ja ylläpitäjältä Malinilta (huippu tyyppi muuten!). Ja jos jotakin, vahvisti nämä Malinin vastaukset omaa näkemystäni ryhmästä, sen merkityksestä ja ideasta.

Malin kertoi kuuluneensa aluksi itse samantyyppiseen lastenvaatefanitusryhmään, joka oli aivan ihana ryhmä, mutta rajattu ryhmäkoon perusteella (jota “uudessa” mini style finlad ryhmässä ei ole rajattu, vaan mukaan voi liittyä kaikki kiinnostuneet). Ryhmä kuitenkin lopetetttiin ja poistettiin yllättäen ilman sen suurempia perusteluja, jonka jälkeen Malin päätti herättää ryhmän uudestaan henkiin syyskussa 2014. Ryhmän nimi oli tuolloin vielä Mini Rodini -jutustelu ja ajatus oli, että ryhmä tulisi olemaan tiivis ja pieni kuten edeltäjänsä…toisin kuitenkin kävi ja ryhmä alkoikin pian paisua kuin pullataikina ja nimenvaihdoskin koettiin ajan kuluessa ja ryhmän kasvaessa, ettei liiaksi profiloiduttu vain yhteen vaatemerkkiin. Perustamisen jälkeen, vuonna 2015 Malin päätti, että ryhmä alkaa myös toteuttaa tapahtumia jäsenilleen ja erilaisia tempauksia, jotka jäisivät mieleen ja toisivat WAU -elämyksen. Mukana ryhmässä oli tuolloin, ensimmäisen tapahtuman aikaan tosin vielä “vaan” 800 jäsentä ja mukaan tempauksiinkin lähti vain muutamia yrittäjiä nykyisten kymmenien sijaan. WAU -fiilis tapahtumissa on edelleen vaikka nyt mennään ja painetaan isommin ja lujemmin. Ryhmän rinnalle perustettiin myös oma kirppisryhmä, jonne jäsenet saavat liittyä ja jopa tämä, aluksi hiljainen ryhmä, toimii todella aktiivisena kirpparina reilulla meiningillä jäsenilleen tänä päivänä.

Malin kertoo ryhmässä itselleen parhaaksi sen, kuinka hyvän ja vahvan tiimin (sekalaisen sakin luovia hulluja) ryhmä on saanut ylläpitäjikseen! Näin ryhmä pysyy toimivana ja sopivasti huollettuna. Vaikka ryhmä on iso ja se tuo aina mukanaan haasteita, loppujen lopuksi ryhmässä esiintyy hyvin vähän draamaa ja provosointia Malinin mukaan. Hän kertoo kuinka upeaa on miten ryhmässä ihanat uudet merkit ja tuotteet saavat nostetta ja kuinka isommat brändit alkavat vakiinnuttaa paikkaansa – se on aika mahtavaa. Se mitä ryhmä on puhtaasti ilmiönä on yksi Malinin esiin nostamista hyvistä puolista. Toki Malin tuo esiin myös haasteen siinä, kuinka ryhmä on muuttunut ajan saatossa ja ryhmäkoon kasvaessa. Mukaan on vannoutuneiden lastenvaatefanien ja semikiinnostuneiden lisäksi eksynyt valitettavasti myös ne kauhistelijat. Keskustelut alkavat herkästi rönsyillä enemmän aiheen ulkopuolelle, mutta niitä ei haluaisi myöskään liikaa rajata, koska periaatteena ryhmällä on ollut ja tulee olemaan, ettei siellä tuomita ja ryhmäkokoa ei rajoitetttaisi. Toki ylläpito puuttuu ja sulkee keskusteluja, niiden meniessä epäasialliseksi. Moni kauhistelija löytää kyllä itsekin tien ulos ryhmästä nopeaa, sillä tuulta alleen ei ryhmässä provosointi saa. Loppuun Malin toteaakin olevansa tietoinen, että materialismionni on aika pieni juttu ja toivoisi, että kauhistelijat ymmärtäisivät, että emme lietso ryhmässä ylikulutukseen vaan suosimme ekologisia ja eettisiä vaatteita, jotka ovat kauniita. Ryhmässä emme tuomitse ketään, emme hänen vaatevalintojaan tai kulutustottumuksiaan. Malin kiteyttää loppuun mielestäni hyvin: “Materialismionni ja tuo ryhmä, ne ovat sellaisia elämän pieniä kultajyviä, jotka ehkä antavat voimaa jaksaa pikkulapsiarjen keskellä.

ministylefinland

Toivonkin ryhmän säilyttävän läpi ajan tyylinsä ja ilmapiirinsä. Ylläpito tekee hienoa työtä valvoessaam keskusteluja ja huolehtiessaan etteivät jutut ajaudu liian henkilökohtaiselle tasolle, koska se riski on aina olemassa isoissa ryhmissä. Ja jaksaessaan kehitellä jäsenilleen uusia tapahtumia vuodesta toiseen. Iso kiitos siis ylläpidolle. Ja samaan hengenvetoon HYVÄÄ SYNTYMÄPÄIVÄÄ 3v. MINI STYLE FINLAND! Ensi vuonna taas isommin ja lujemmin!

Ps. Ryhmän löydät Facebookista ja mukaan pääset vastaamalla kolmeen kysymykseen, jossa halutaan varmistus siitä, että mukaan lähtisi muusta kuin kauhistelusyistä. Löydät Mini Style Finlandin myös Instagramista, josta voit käydä kurkkimassa ryhmän meininkiä.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s